Wydawanie żywności dla podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Starych Babicach. Podprogram 2019 - Maj 2020 r.
W związku z nadzwyczajną sytuacją spowodowaną zagrożeniem epidemiologicznym, jak również wejściem w życie ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako Instytucja Zarządzająca PO PŻ, zaktualizowało Wytyczne Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczącymi działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w Podprogramie 2019.
Dystrybucja żyności za pośrednictwem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Starych Babicach odbędzie się z udziałem Wojsk Obrony Terytorialnej.
O terminie dostarczenia żywności dla osób najbardziej potrzebujących Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej poinformuje beneficjentów telefonicznie.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych (...), które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
PRODUKT |
OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (kg/l) |
LICZBA PRODUKTÓW W PACZCE |
1. FASOLA BIAŁA |
0,40 |
0 |
2. GROSZEK Z MARCHEWKĄ |
0,40 |
6 |
3. KONCENTRAT POMIDOROWY |
0,16 |
2 |
4. BURACZKI |
0,35 |
1 |
5. Powidła śliwkowe |
0,3 |
2 |
6. MAKARON JAJECZNY |
0,5 |
4 |
7. Makaron kukurydziany |
0,5 |
0 |
8. Ryż |
1 |
2 |
9. Herbatniki maślane |
0,20 |
0 |
10. KASZA GRYCZANA |
0,5 |
1 |
11. MLEKO UIHT |
1 |
3 |
12. SZYNKA DROBIOWA |
0,30 |
4 |
13. Szynka wieprzowa |
0,30 |
0 |
14. Miód nektarowy |
0,40 |
0 |
15. FILET Z MAKRELI |
0,17 |
4 |
16. KABANOSY |
0,12 |
0 |
17. CUKIER |
1 |
1 |
18. OLEJ RZEPAKOWY |
1 |
4 |
19. Gołąbki w sosie |
0,850 |
0 |
20. Sok jabłkowy |
1 |
2 |
21. PASZTET DROBIOWY |
0,16 |
3 |
SUMA |
39 |
Podprogram 2019
przydział żywności – MAJ 2020 r.